A+ A A-

Το πρώτο ελληνικό cluster στο real estate για ακίνητα αξίας 15 δισ. ευρώ

Πηγή: newmoney.gr Της Στεφανίας Σούκη

Σε ομογενείς, οργανισμούς κληροδοτημάτων και σχολάζουσες κληρονομιές με ακίνητα συνολικής αξίας περί τα 15 δισ. ευρώ απευθύνεται το πρώτο δίκτυο (cluster) φορέων της εγχώριας αγοράς ακινήτων που δημιουργήθηκε με στόχο να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης για αναξιοποίητα και διάσπαρτα ακίνητα ανά την Ελλάδα.

Το πρώτο cluster «Διαχείρισης Απομακρυσμένων (από τους ιδιοκτήτες τους) και διάσπαρτων (σε όλη την Ελλάδα) ακινήτων δημιουργήθηκε από μία ομάδα επαγγελματιών από διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές ειδικότητες όσον αφορά τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, όπως μεσίτες- μέλη της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμώνων, μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα της εταιρείας Σαμαράς & Συνεργάτες,, νομικούς, οικονομολόγους κ.τ.λ. Την πρωτοβουλία δημιουργίας του είχε ο σύμβουλος ακινήτων κ. Νίκος Μανομενίδης, ο οποίος συντονίζει τη λειτουργία του cluster σε συνεργασία με τον οικονομολόγο φοροτεχνικό κ. Δημήτρη Κωστόπουλο, τον Χρήστο Ζιάκη από την i-marketing και τη Ρόζα Εδιάρογλου από την Buterfyer.

 

Στόχος του cluster είναι να παρέχει στους ιδιοκτήτες μια συντονισμένη, “μιας στάσης” και διάφανη υπηρεσία, να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες μεσίτες στα σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές, να τυποποιήσει – πιστοποιήσει την υπηρεσία και τους παρέχοντες αυτή, να συντονίζει τις διαδικασίες παροχής και να ελέγχει την έγκυρη υλοποίηση και την απόδοση.

Ωφελούμενοι του cluster μπορεί να είναι, σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, οι ομογενείς από όλο τον κόσμο, οι κοινωφελείς περιουσίες, κληροδοτήματα- σχολάζουσες κληρονομιές και σε δεύτερη φάση οι τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών στην Ελλάδα ξεπερνά τις 15.000, εκ των οποίων οι 12.000 περίπου αφορούν κληροδοτήματα (με ακίνητη περιουσία που εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ) και περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές (αξίας περί τα 4 δισ. ευρώ), με 70 νέες υποθέσεις να προστίθενται σε ετήσια βάση.

«Σε μία προσπάθεια οι μεσίτες ακινήτων να διευρύνουμε τα αντικείμενα των υπηρεσιών μας και δεδομένων των νέων δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος 4182/2013 για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τα κληροδοτήματα προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη κίνηση», αναφέρει ο κ. Νίκος Μανομενίδης. «Οσον αφορά τους ομογενείς υπολογίζεται ότι είναι αυτή την στιγμή περί τα 5 εκατομμύρια διάσπαρτοι σε 140 χώρες, με την Αμερική να συγκεντρώνει 3 εκατομμύρια κατοίκους ελληνικής καταγωγής, την Ευρώπη (κυρίως Γερμανία) με 370  χιλιάδες, την Αυστραλία με 375 χιλιάδες ομογενείς. Πολλοί από αυτούς είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, που επειδή βρίσκονται μακριά από τις περιουσίες τους δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν ειδικά σήμερα κατά την περίοδο της κρίσης.

Αντίστοιχα, ανεκμετάλλευτη παραμένει και η μεγάλη περιουσία των κληροδοτημάτων: Ο νέος νόμος επιτρέπει στα κληροδοτήματα να προσλάβουν ειδικούς για την εκμετάλλευση της περιουσίας τους.»

Σύμφωνα με τους μεσίτες και με βάση τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014, σε 285 μικρά και μεσαία κληροδοτημάτων οι πρώτες εκτιμήσεις σε σχέση με την περιουσία τους είναι τα εξής:  Το εύρος απόδοσης αυτής της περιουσίας, μέσα από μία πρώτη εξέταση, ξεκινά από 0% και φθάνει το 16% με μία ετήσια απόδοση κοντα στο 3%, την ίδια στιγμή που το εύρος της αξίας των ακινήτων ανά φορέα κυμαίνεται από 11 χιλιάδες έως 8,5 εκατ. ευρώ».

Η ιστορία του cluster ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή με τα προγράμματα κατάρτισης πραγματογνωμώνων για τιμές ακινήτων ανά την Ελλάδα, στη συνέχεια ακολούθησαν προγράμματα κατάρτισης Διαχειριστών Ακινήτων και ο πρώτος κύκλος αναμένεται να κλείσει με τα προγράμματα για υποστήριξη υπερχρεωμένων ιδιοκτητών distressed properties και διαχείρισης τραπεζικών ακινήτων. Όλα τα προγράμματα κατάρτισης βασίστηκαν σε αντίστοιχα προγράμματα της Ενωσης Μεσιτών Αμερικής, ενώ η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ.

Προγραμματα καταρτισης

Eγγραφή στο Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Κατάρτισης: “Broker Price Opinion" (BPOs) Ο ρόλος του Μεσίτη στη διαδικασία της Εκτίμησης Ακινήτων”

Πληροφορίες: 2310253681

Περιοχη Μελων

LOG IN

Αυξησε τα εισοδηματα σου

Το τοπίο στην Αγορά των Ακινήτων αλλάζει. Σύντομα οι BPOs Πραγματογνώμονες Ακινήτων θα είναι σε μεγάλη ζήτηση και αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες εσόδων και δυνατότητες να ξεχωρίσετε στην αγορά. 

Γινε Πιστοποιημενος

Πώς ν’ αποκτήσετε την Πιστοποίηση BPOR (Broker Price Opinion Resource)

1. Ολοκληρώστε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης «BPOs: Ο Ρόλος του Μεσίτη στη Διαδικασία Εκτίμησης Ακινήτων» περνώντας επιτυχώς την τελική εξέταση με βαθμολογία 80%.

2. Υποβάλετε διαδικτυακά την αίτηση BPOR στο www.BPOR.org καθώς και το εφάπαξ τέλος αίτησης ύψους 199 δολαρίων Aμερικής.

3. Παρακολουθήστε δωρεάν ένα online σεμινάριο (webinar) διάρκειας μίας ώρας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές BPO οι οποίες θα είναι διαθέσιμες αφότου έχετε υποβάλει την αίτησή σας online.

4. Γίνετε ταμειακά ενήμερο μέλος του National Association of Realtors® ή ενός εκ των διεθνών συνεργαζόμενων ενώσεών του.

Επικοινωνια

Βίτσι 55,
54639 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 253681
F: 2310 253681
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

designed and managed by imarketing.gr